Спецтехнологія гр. 2/22 05.05.2025
Урок№72: Стандартизація і контроль якості. Завдання стандартизації.
Новими стандартами регулюється відомчий контроль якості параметрами технології, які мають вирішальний вплив на якість продукції від стадії проектування, моделювання та постановки на потік до виходу взуття за межі фабрики.
Точність та стабільність технологічних процесів оцінюють з метою виявлення причин появи вад та випуску нестандартної продукції.
Окрім відомчих стандартів на шкіряне взуття встановлено ГОСТи, ОСТи та ТУ термінів та визначень, номенклатури показників якості, технічних умов, методів відбору проб та випробувань взуття, правил маркування, упаковки, транспортування та зберігання взуття.
Загальними показниками якості є гарантійний термін носіння, міцність ниткових кріплень деталей заготовок та підошов, маса, гнучкість, загальна та залишкова деформації піднесення та задника, міцність прикріплення підборів, силует, зовнішній вигляд та внутрішнє оздоблення взуття. Ці показники можуть бути визначені стандартними методами в умовах взуттєвих фабрик та підприємств торгівлі.
Під якістю взуття розуміють сукупність властивостей, що зумовлюють її придатність задовольняти задані конкретні потреби відповідно до призначення. Якість взуття визначається широким комплексом властивостей, вимоги до яких залежать в основному від її виду та призначення. Якість взуття регламентується державними та галузевими стандартами, технічними умовами із застосуванням спеціальних показників якості та відповідних допусків.
Різні види технічного контролю прийнято класифікувати:
за місцезнаходженням-на стаціонарний і леткий;
за часом дії-на систематичний і періодичний;
за кількістю продукції, що охоплюється - на суцільний і вибірковий;
за кількістю операцій, що охоплюються - на поопераційний і груповий (міжопераційний);
за способом здійснення контрольних операцій -на оглядовий (органолептичний), геометричний (розмірний) та лабораторний (якісний);
за призначенням контрольних операцій - на попередній, попереджувальний, наступний та цільовий.
Стаціонарний контроль здійснюється на робочому місці при надходженні великої кількості контрольованих виробів.
Летючий контроль - інспекція та інструктаж. Контроль майстрів дільниць та технологів лабораторії за технологічним процесом є летким.
Систематичний контроль має на увазі певний порядок і жорстку систему контролю за часом.
Періодичний контроль поширюється деякі операції, на робочих, допускають дефекти, на нові технологічні процеси і застосовується при освоєнні нових матеріалів і машин.
Під час суцільного контролю перевіряється вся партія деталей, напівфабрикатів або виробів. Він рекомендується за нестійкого технологічного процесу.
При вибірковому контролі перевіряється певна частина деталей, напівфабрикатів та виробів.
Поопераційний контроль здійснюється після виконання кожної технологічної операції, а груповий (міжопераційний) після виконання низки операцій, що утворюють закінчений цикл обробки. При оглядовому контролі якість матеріалу, деталей та виробів оцінюється органолеітично.
При геометричному контролі оцінюються форми та розміри деталей та виробів вимірювальними інструментами та приладами.
При лабораторному контролі оцінюються властивості матеріалів, деталей та виробів,
Попередній контроль визначає якість матеріалів, хімікатів, фурнітури, обладнання, запасних частин (зовнішніх поставок), що надходять на фабрику.
Попереджувальний контроль полягає у спостереженні за перебігом технологічного процесу, щоб запобігти випуску продукції поганої якості.
Подальший контроль встановлює відповідність готових виробів ГОСТ та ТУ.
Цільовий контроль проводиться з певною метою при виконанні експериментальних та науково-дослідних робіт.
В даний час на підприємствах здійснюють такі основні види контролю:
зовнішніх постачань;
суцільний поопераційний - виконання технологічних процесів;
міжопераційний - на провідних етапах виробництва; міжцеховий - прийом та передача напівфабрикатів; технологічний - дотримання затвердженої технології та контрольні випробування деталей, напівфабрикатів та готових виробів; статистичний контроль;
автоматичний контроль якості виконання окремих технологічних режимів;
прийом та сортування готових виробів за якістю.
Немає коментарів:
Дописати коментар