УРОК№6_13.09.2024

 Технологія взуттєвого виробництва                        гр.2/22              13.09.2024

Урок№6; ЛПР2 Вимоги до деталей верху взуття

Вимоги до якості деталей верху взуття

Зовнішні деталі верху взуття, а особливо союзка, в процесі носіння піддаються розтягуванню, стиску, згину, стирання, термічним навантаженням, зміні вологості, причому ці впливи багаторазово повторюються. Стійкість шкір до цих дій залежить від товщини, міцності, подовження, жорсткості. Для деталей верху взуття застосовують широкий асортимент шкір, що відрізняються методом дублення, способом оздоблення лицьової поверхні і т.д. Залежно від випробуваного навантаження в процесі виробництва та носіння взуття, зовнішні деталі верху взуття ділять на відповідальні (союзки), менш відповідальні (берці та задні зовнішні ремені) та маловідповідні (язички). Внутрішні деталі верху взуття також поділяють на відповідальні (підкладка під берці, кишеню для задника, задній зовнішній ремінь) і менш відповідальні (вкладні устілки, підкладка під язичок). Нормовані значення товщини деталей і пороки, що допускаються, зазначені в державних стандартах на взуття. Вимоги до якості деталей верху залежать від виду взуття та конструкції заготівлі.

Вади, що допускаються у зовнішніх деталях верху взуття На зовнішніх деталях верху модельного взуття вади колії не допускаються. На зовнішніх деталях верху повсякденного взуття допускаються деякі вади, вони вказані у державних стандартах взуття. Союзка при затяжці та носінні взуття піддається більш сильному механічному впливу, а, отже, є найбільш відповідальною деталлю в заготівлі верху.Союзка має бути щільною, еластичною та стійкою до багаторазових вигинів та розтягувань у поздовжньому напрямку. Викроюють їх із чепрака. На союзці (якщо це повсякденне взуття) допускаються такі вади: стяжка лицьової поверхні; слабо виражені молочні лінії; безособовості; подряпини та лизуха, що не зачіпають дерму колії, зарослі або зароблені, загальною площею до 1 см2; зарослі роговини та батогів із внутрішньої сторони загальною довжиною до 10 мм. На крилах союзки можуть бути такі вади: слабо виражена, добре загладжена воротистість, віспини, зарослі і не скручені, до 10 шт., Підріз (одна), з бахтармяної сторони глибиною менше 1/4 товщини шкіри і довжиною до 10 мм. Берці викроюють з комірів, підлогу та лап. У передній частині берців допускаються такі ле пороки, як і на крилах союзок. До якості берців для напівчеревиків висувають підвищені вимоги, тому що їх верхні краї берців піддаються значним деформаціям. На берцах допускаються такі вади: слабо виражена жилистість; слабо виролеєна, добре загладжена воротистість; стяжка лицьової поверхні; безособовості; подряпини та лизуха, що не торкаються дерми шкіри, зарослі або зароблені, загальною площею до 1 см2; оспини, зарослі і не скручені, до 20 шт., підріз (до двох штук), з бахтарм'яної сторони глибиною менше 1/4 товщини колії та довжиною до 20 мм. Задні зовнішні ремені повинні бути однакової якості по всій площі, внаслідок чого викроюють їх з однорідних ділянок чепрака. На задніх зовнішніх ременях допускається такі ж вади, як у союзках.

Язички мають бути еластичними. Верхня частина язичка повинна мати кращу якість ніж нижня. Викроюють їх із комірів, підлогу та лап. На язичках допускається задушливість і такі ж вади, як на берці. Вимоги до якості внутрішніх деталей

Шкіряна підкладка у черевиках згладжує нерівності всередині взуття, оберігає шви від швидкого руйнування, задній шов взуття та верхній кант – від розтягування. Шкіряна підкладка має бути еластичною, нежорсткою та непухлою. Наявність невеликих вад допускається по всій площі шкіряної підкладки, але на її обличчі не повинно бути брудних плям, тріщин, безличності, а також лизух, що погано заросли, оспин. На бахтармі допускаються підрізи (до 1/4 товщини колії), вихоплення та інші нерівності.

П'яткова частина шкіряної підкладки повинна бути щільною, тому що при носінні відчуває сильне тертя, тому її слід викроювати з чепрака. Передня частина шкіряної підкладки може бути дещо слабшою за п'яткову. Шкіряна підкладка, викроєна для взуття, в якій по лінії верхнього канта робиться загинання, не повинна бути надто тягучою у напрямку сліду. У парі шкіряна підкладка повинна мати однаковий колір. Вкладні внутрішні устілки згладжують нерівності на внутрішній основній устілці. У частині п'яти устілка повинна бути щільною, товщиною не менше 0,6 мм. Пучкова частина може бути трохи тоншою і менш щільною. Тягучість устілок у напрямку сліду має бути невеликою.

На площі устілок, особливо з боку обличчя, не допускаються глибокі вади. До лінії пучків не повинно бути і дрібних вад, що псують зовнішній вигляд устілок. Устілка викроюється з підлоги, лап та комірів. Деталі підкладки повинні забезпечувати нормальні умови експлуатації взуття.

Деталі шкіряної підкладки викроюють зі шкір для підкладки взуття, шкір для верху взуття з бахтармяного спилка, а також зі шкір хромового дублення для верху взуття, стійких до сухого та вологого тертя; із усіх ділянок шкіри, крім пашин. У модельному взутті на деталі підкладки можна використовувати шкіри хромового дублення для верху взуття.

Деталі шкіряної підкладки в залежності від їх розташування у взутті та виконуваних функцій ділять на відповідальні (підкладка під берці, задній внутрішній ремінь, кишеню для задника), менш відповідальні (підблочник, вкладна устілка), та невідповідні або дрібні (підкладка під язичок).

П'яткова частина підкладки під берці повинна бути більш щільною, так як при носінні взуття вона піддається значному стирання стопою. Товщина деталей шкіряної підкладки має відповідати вимогам державних стандартів. На деталях шкіряної підкладки допускається більше пороків, ніж зовнішніх деталях верху взуття. Поширений задній внутрішній ремінь призначений для укріплення заднього шва заготовки верху взуття та підвищення зносостійкості його частини п'яти. До кишені для задника висуваються такі ж вимоги, як і до розширеного заднього внутрішнього ременя. Підкладка під язичок – деталь, що надає стійкості язичку, піддається обмеженим деформаціям.

Немає коментарів:

Дописати коментар